Educatieve Programma's

Het echte leven raast voorbij terwijl men naar een scherm staart

Social mediagebruik bij jongeren: Jongeren brengen veel van hun tijd online door op onder andere Whatsapp, Youtube, Facebook, Snapchat en Instagram. De online wereld blijft groeien en biedt steeds meer mogelijkheden, maar wat zijn - juist voor deze doelgroep - de gevaren van de online samenleving op de persoon zelf? Invloed op het zelfbeeld Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de hersenen van jongeren sterk gevoelig zijn voor beloning, bijvoorbeeld via likes die ze op Instagram krijgen en sociale acceptatie, maar ook voor afwijzing of er niet bij horen, zoals uitsluiting van groepsapps. Jongeren hebben sterk de behoeften ergens bij te horen en zijn daarom erg gevoelig voor de mening van anderen. Mening over bijvoorbeeld hun muziekkeuze, kledingkeuze of hun uiterlijk. Via de sociale media is een mening makkelijker gegeven en wordt minder tot geen rekening gehouden met de negatieve gevolgen en de invloed op het zelfbeeld van de ontvanger.

Tijdverspilling: Natuurlijk biedt sociale media veel mogelijkheden, bijvoorbeeld onder schooltijd contact hebben met een zieke klasgenoot, zodat die er toch een beetje bij kan zijn. Maar er gaat een hoop tijd verloren aan doelloos scrollen, filmpjes kijken en het opnemen van nepnieuws. Sociale media is zo ingericht dat ze precies weten wat jij leuk vindt naar aanleiding van jouw klik en kijkgedrag. Op deze manier kunnen ze je steeds nieuwe content voorschotelen, waardoor er ongemerkt veel van je tijd wordt weg geroofd.

Persoonlijke doelen: Iedereen heeft wel persoonlijke doelen, denk aan goed worden in een bepaalde sport, een spreekbeurt die je goed uit je hoofd wil kennen, maar ook meer tijd met vrienden/familie doorbrengen of iets wat je later graag zou willen worden. Hier moet voor gewerkt worden en dat werken kost nou eenmaal tijd. Alle tijd die je achter de computer, tablet of telefoon op sociale media of met gamen doorbrengt gaat ten koste van de tijd die je kunt gebruiken om aan je persoonlijke doelen te werken.

Iemand anders helpen zorgt voor de mooiste aandacht die er is

Iets bijdragen op een goede doelen event

Stress en sociale media: Het krijgen van reacties of likes op berichtjes geeft je een goed gevoel. Je lichaam maakt dopamine aan, hetzelfde stofje wat zo’n fijn gevoel geeft als je rookt, drinkt of wint met gokken. Met andere woorden: het is verslavend! Wie stress ervaart, is eerder geneigd afleiding te zoeken waar je weer gelukkig van wordt, bijvoorbeeld roken, drinken en gokken. Nu zitten hier leeftijdsgrenzen aan, maar aan het gebruik van sociale media en smartphones niet. Wanneer jongeren even in een dip raken of misschien zelfs stress ervaren, grijpen zij sneller naar hun smartphone in plaats van dat zij hulp vragen aan een ‘echt’ persoon. Ze leren dus niet met stress om te gaan wat er weer voor zorgt dat steeds meer jongeren tegenwoordig kampen met depressies en burn- outs.

Diepe, betekenisvolle relaties: Jongeren zien een virtuele wereld die mooi en snel is. Jongeren maken geen onderscheid tussen deze virtuele/online wereld en de echte wereld. Als zij iets willen, willen ze dat nu en snel. Je hoeft niet meer te wachten op je favoriete programma, je kunt het online bekijken. Je hoeft niet meer iemand op te zoeken om iets te vragen, je kunt diegene appen. Jongeren leren steeds minder ergens naartoe te werken en daar de tijd voor te nemen. Door zich steeds meer af te zonderen met hun smartphone, tablet of computer leren ze steeds minder sociale vaardigheden op te doen.

Hoe kunnen we jongeren helpen hun sociale skills te verbeteren? Het is belangrijk om jongeren tijdens sociale gelegenheden, bijvoorbeeld onder schooltijd, niet in de verleiding te laten komen hun smartphone te pakken. Je kunt wel zeggen dat de mobieltjes in de tas moeten blijven, maar jongeren kunnen hun smartphone meenemen naar de wc en daar even snel een hun berichtjes checken. Wanneer ze de mogelijkheid zien stiekem even op hun smartphone te kijken, zorg je ervoor dat ze minder genieten van hun sociale omgeving. Door de verleiding bij iedereen geheel weg te nemen, bijvoorbeeld de mobieltjes allemaal inleveren begin van de dag, eind van de dag krijg je ‘m weer terug, zullen jongeren veel meer genieten en dus automatisch investeren in het opdoen van sociale vaardigheden en het opbouwen van diepgaande, betekenisvolle relaties.

Bij onze educatieve programma's of lesvoorstellen proberen we vaak ook iets aan te bieden waar de kinderen de kans krijgen een doelgroep die het wat minder heeft te helpen. Het kan zijn zelf helpen op een goede doelen event of geld ophalen door oud speelgoed te verkopen. Tijdens onze tuinfeesten voor eenzame ouderen wordt er bijvoorbeeld een workshop voorjaarsstukjes maken gegeven door het Clusius College. Ook hebben we in samenwerking met sponsoren er voor gezorgd dat er regionale schoolklassen zonnebloemen kunnen opkweken die ze op het event aan eenzame ouderen kado kunnen doen. Uiteraard met een mooie boodschap of tekening erbij!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wmgsnl/domains/golintl.com/public_html/wp-content/themes/the-theme/page.php on line 75

Doneren

Op dit moment zijn we druk bezig met het organiseren van tuinfeesten waar (eenzame) ouderen als "special guest" voor uitgenodigd worden. Met elke 20 euro kunnen we weer iemand op een gezellige dag trakteren!

0

50%

100%

Hiermee kunnen wij

1

Tuinfeest organiseren

500

Ouderen een geweldige dag bezorgen!


Zij gingen u voor