Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/wmgsnl/domains/golintl.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5453
Blog

Welke impact digitale afleiding kan hebben op het stellen en naleven van doelen?

Doelstellingen en besluitvorming belangrijk in mensenleven

Hoe nemen we beslissingen en stellen we doelen en wat gebeurt er in de hersenen?

Het is erg belangrijk hoe we informatie verwerken. Hoe ons cognitieve brein relevante informatie bijhoudt om onze taken te voltooien om onze doelen te bereiken. Om deze informatie te verwerken, te begrijpen en de beste actie te ondernemen, vertrouwen we op ons werkgeheugen en vloeibare intelligentie die een beperkte capaciteit hebben. (1)
Als deze capaciteit overladen wordt kan dit gevolgen hebben op vele vlakken zoals je ontwikkeling, werk- en leerprestaties, familie/relaties, sociale vaardigheden en je gevoel van veiligheid.

Welke impact digitale afleiding kan hebben op het stellen en naleven van de doelen en wat heeft het te maken met onze aandacht en zelfdiscipline?

Veel kleine beslissingen nemen, zoals: Naar een andere site gaan/ Verder lezen of op hyperlink klikken?/ Staat er misschien een bericht op mijn smartphone? enz. gebruikt veel cognitieve capaciteit. Een kleine beslissing gebruikt evenveel als een grote beslissing. Het nemen van honderden kleine beslissingen put tegenwoordig onze wilskracht uit, vermoeit ons zenuwstelsel en het vermogen om aandachtig te blijven. Je kunt dus een deel van je denkkracht besparen door dagelijks de onnodige (online) beslissingen te elimineren. We moeten echt zelfdiscipline hebben en prioriteiten stellen, stoppen met verspillen van onze productieve uren aan taken met een lage prioriteit.(2)

Aandacht zorgt voor het beste geheugen. Als je niet meer in staat bent om al die kleine gedachten uit te zetten en je focus te krijgen om iets nieuws te leren/lezen of te creëren zal je er ook weinig plezier of voordeel uit halen. Als het uithoudingsvermogen van je brein al verbruikt is wat kan je dan nog ontvangen?

Constante toegang tot communicatie, computers en gegevens heeft onze verwachtingen veranderd. Onmiddellijke reactie en productiviteit worden verwacht. Dit stimuleert multitasking en het kan de mogelijkheden van onze cognitieve controle te boven gaan. Dit heeft invloed op onze ontwikkeling, opleiding, sociale vaardigheden, werk etc. Je prestaties gaan achteruit en er is een achteruitgang van het geheugen. (3) Deze multitasking creëert ook een feedbacklus voor dopamine-verslaving, waardoor de hersenen effectief worden beloond voor het verliezen van de focus en voor het constant zoeken naar externe stimulatie. Om het nog erger te maken, heeft de prefrontale cortex een “nieuwheidsvooroordeel”, wat betekent dat zijn aandacht gemakkelijk kan worden gekaapt door iets nieuws. (4) Hierdoor neem je gewoon niet meer de beste beslissingen om je doelen te bereiken.



Alleen al de mogelijkheid hebben om te multitasken is nadelig voor de cognitieve prestaties. Glenn Wilson noemt het “info-mania”. In zijn onderzoek ontdekte hij dat als je je in een situatie bevindt waarin je je probeert te concentreren op een taak en een e-mail ongelezen in je inbox zit, je effectieve IQ met 10 punten kan verminderen! (4)

Dit alles maakt het erg belangrijk om de beste omgeving te creëren om onze leidinggevende aandacht te gebruiken, zodat we de beste informatie kunnen verwerken om productief te zijn en dichter bij onze doelen te komen.

Uiteraard geldt dit ook voor onze kinderen.
In de vroege jaren is de interactie van ouders zo belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Schermen zijn misschien niet zo slecht van zichzelf, maar ze vervangen de menselijke ervaringen.
Het is belangrijk om de schermtijd van kinderen te beheren. Met al deze flitsende lichten, mogelijkheden en actie op aanvraag maakt het een kind minder geïnteresseerd in de ‘echte wereld’ die er is. Als ouder moet je concurreren met de schermen om de aandacht van je kinderen. Het maakt het voor hen moeilijker om de echte wereld te begrijpen. Waarom zou je eropuit gaan en ontdekken terwijl dit scherm zo interessant en gemakkelijk te bedienen is? Al deze knoppen, klikken en impressies online verhogen het stressniveau. Alleen het ontspannen brein is in staat om te leren en zichzelf te reguleren. In een omgeving met weinig stress, boordevol lessen, heeft uw kind de best mogelijke kans om gewenst gedrag te internaliseren om zichzelf te reguleren. (5)

Onze hersenen zijn bedraad om het gedrag van anderen te kopiëren om te gedijen in onze omgeving. (Ze hebben zelfs gespecialiseerde neurale groepen die spiegelneuronen worden genoemd). (6) Geef dus zelf het goede voorbeeld als ouder. Als je beperkte schermtijd toestaat voor je kinderen, zorg er dan voor dat je controleert wat ze zien, samen kijkt en ze leert hoe ze het op een goede manier kunnen gebruiken.

Wil jij hier meer over weten en/of een gratis coachingsessie inplannen? Neem dan contact met ons op!

Bronnen:

1. Ward, Duke, Gneezy, 2017: Brain Drain: The Mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity. https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/691462

2. A. Dedyukhina, Homo Distractus; “ When excessive choise is a problem”

3. Adam Gazzaley, MD, PhD – Brain: Memory and Multitasking: TEDxSanJoseCA

4. D. Levetin, 2015; Why the modern world is bad for your brain

5. G. Burke, 2017; A brief overview of the developing brain: How you can help your kids thrive as they grow.

6. G. Burke, 2017; How you shape your child’s developing brain